Wanneer verkoop je een volledig oogonderzoek?

Als we over het vermogen tot zien praten is één ding duidelijk: je weet pas wat je mist als het er niet meer is. De hedendaagse consument denkt pas in het allerlaatste stadium aan de gezondheid van de ogen. Dit terwijl zicht wordt beschouwd als het grootste geschenk van het leven. We registreren tot 80 procent van alle indrukken door ons gezichtsvermogen. Als zintuigen zoals proeven en of ruiken niet meer werken, dan zijn het de ogen die ons het beste beschermen tegen gevaar. Hierdoor is het minstens zo belangrijk om juist ook bij goed zicht over de gezondheid van de ogen te waken. Maar wanneer doe je een netvliesonderzoek?

 

Oogziekten kloppen doorgaans niet netjes aan, waardoor jezelf op onderzoek uit zult moeten gaan. Het stellen van extra vragen helpt hierbij. Wil je een volledig oogonderzoek verkopen, dan is de anamnese het moment om hierop in te gaan spelen. Stel dus extra vragen en herken de volgende signalen:

 

 • Vermindering gezichtsvermogen (visus lager dan 1.0)(visus lager dan voorgaande bezoek)
 • Hoge brilrecepten (brildragers van -6 of hoger, hebben op latere leeftijd een kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden)
 • Sterkte verschil t.o.v. voorgaande bezoek (groter dan 1.00Dpt)
 • Hoge oogdruk (oogdruk van 21 of hoger)
 • Pijn aan de ogen
 • Het zien van flitsen 
 • Het zien van vlekken of een waas
 • Het zien van vervormde lijnen
 • Dubbel zicht met één oog 
 • Verminderderde waarneming van details
 • Meer lichtintensiteit nodig voor goed zicht

 

Denk vooral ook aan het netvlies wanneer er bij familieleden oogaandoeningen zijn geconstateerd, bijvoorbeeld bij een te hoge oogdruk als gevolg van glaucoom. Glaucoom is één van de meest voorkomende chronische oogaandoening bij mensen ouder dan 35 jaar. Maar ook wanneer er in de familie, of bij de consument zelf lichamelijke aandoeningen voorkomen. Bij aandoeningen als diabetes, hypertensie of een cholesterol probleem, zullen de veranderingen aan het netvlies zich ongemerkt ontwikkelen. Het begint vaak met kleine bloedvat veranderingen en of kleine bloedinkjes in het netvlies. En juist de beginfase van deze afwijking geeft geen klachten. Slechtziend- of blindheid veroorzaakt door lichamelijke aandoeningen is bij 7 op de 10 mensen te voorkomen, mits je er snel bij bent!

 

Daarnaast is het van belang om een goede inschatting van de consument te maken en denk hierbij niet alleen aan de leeftijd. Besef wel dat een netvliesonderzoek eens per drie jaar wordt aanbevolen vanaf een leeftijd van 55-jaar. Heeft de consument te maken met over of ondergewicht? Is er sprake van een veelvuldig blootstellen aan UV-straling? Schade veroorzaakt door UV-straling wordt niet direct opgemerkt, maar op latere leeftijd kan dit wel het verschil betekenen tussen goed of slecht zicht. Zo kan een overmatig blootstellen aan natuurlijk licht, of het licht afkomstig van een beeldscherm, cataract en maculadegeneratie veroorzaken.

 

Roken

Maculadegeneratie (MD) komt vijf keer vaker voor bij rokers. Dit risico blijft verhoogd tot vijftien jaar nadat iemand gestopt is met roken.

 

Veelvuldig alcohol gebruik

Alcohol onttrekt antioxidanten van het lichaam. Vitamine A, B, C en E zijn bekende antioxidanten. Om het lichaam optimaal te laten presteren hebben we elke dag de juiste antioxidanten nodig. Ook hoge concentraties van verzadigde vetten en cholesterol zijn mogelijk betrokken bij het ontstaan van beschadigingen aan het netvlies door vrije radicalen. Een optimale voedingsstatus helpt bij het voorkomen van oxidatieve stress en aan oxidatieve stress gerelateerde oogaandoeningen.

 

Ongezonde leefstijl

Er wordt op voorhand niet nagedacht over de invloed op de gezondheidstoestand van de ogen, maar er mag geconcludeerd worden dat een ongezonde leefstijl een negatieve invloed heeft op de ogen.

 

Stel jezelf nu eens de volgende vraag: Waarom zou ik als opticien mijn consument een netvliesonderzoek aanbieden…?? Mocht je nu het antwoord wel weten, maar nog niet hoe? Neem dan net als branchegenoten contact met ons op.

OLA, de optometrist op afstand. 

You may also like

Leave a comment