Een trillend ooglid: hierdoor komt het en dit kun je doen…..

Soms is het een paar maanden weg, en dan opeens gebeurt het een week lang bijna elke dag: je oogleden gaan verkrampen en dat wil je niet. Ook omdat het vaak terugkeert, vooral omdat het volledig buiten je controle lijkt te zijn. Of… kun je zelf iets doen?

 

Dit is wat er gebeurt als het ooglid trilt

Artsen zijn zich dan ook goed bewust van de bron van dergelijke klachten: “Twitching van het ooglid is meestal een ongevaarlijke aandoening die vooral optreedt in situaties van vermoeidheid en stress. Als u niet goed slaapt, zijn uw ogen meestal droger. Dit kan leiden tot een verhoogd ooglid spierspanning. Het kan ook worden veroorzaakt door constant naar een scherm te kijken. Als je veel tijd achter een scherm doorbrengt, slaap je slechter, word je ook vermoeider en worden je ogen aangetast. “Ook het consumeren van veel cafeïne en/of alcohol kan ooglidtrillingen veroorzaken, en later kan vermoeidheid een rol spelen, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Ook kunnen zeldzame zaken als allergieën of zwangerschap soms een rol spelen.”

 

Dit kun je doen aan trillende oogleden

Daarom is het trillen van de oogleden meestal gerelateerd aan onderliggende factoren zoals uw levensstijl of stress. Heb je er een tijdje last van gehad? Dan kun je op deze manier van je trillende oogleden afkomen, of het later vermijden: Verminder de inname van alcohol en koffie. Zorg ervoor dat je meer rust en slaap in je leven opneemt. Mediteer en beweeg bijvoorbeeld om fysieke stress te verminderen en zorg voor voldoende slaap. Merk je dat je vooral last hebt van droge ogen? Gebruik dan conserveermiddelvrije oogdruppels. Uw arts kan deze druppels voorschrijven, of u kunt ze online kopen. Als je blijft lijden en alles probeert, kun je ook Botox krijgen, dat overactieve zenuwtakken uitschakelt.

 

Is het trillen van het ooglid gerelateerd aan vitaminegebrek?

Soms wordt gedacht dat magnesium- of vitaminetekorten, zoals vitamine B12, ook aanwezig kunnen zijn. “Niet alle mensen met trillende oogleden hebben het. Ook komen lagere magnesiumspiegels over het algemeen vaker voor bij een subgroep van mensen met ernstige vermoeidheid. Het kan dus gerelateerd zijn, maar het zal geen één-op-één relatie zijn.

 

Nu zou je je zorgen moeten gaan maken!

Hoewel ooglidtrillingen bijna altijd ongevaarlijk zijn, kan er meer aan de hand zijn. Volgens oogartsen komt dit echter alleen voor als je oogleden bijvoorbeeld al langer dan twee maanden trillen, als je hevige trillingen in beide oogleden hebt, of als je naast trillingen ook ander ongemak hebt. “Zijn de bevingen echt hevig en aanhoudend? Dan is het verstandig om naar een arts te gaan. Als je huisarts het niet vertrouwd, dan kan die je specifiek doorverwijzen naar een oogarts of neuroloog.

You may also like

Leave a comment