wat is glaucoom

Wat is glaucoom?

Glaucoom, ook wel de sluipmoordenaar genoemd, is een oogaandoening waarbij er schade ontstaat aan de zenuwvezels en de oogzenuw. Hierdoor kan er uitval van het gezichtsveld optreden en zal het perifere (scherp) zicht worden aangetast.

Symptomen glaucoom

De meest gehoorde klacht is vermindering van zicht. Glaucoom is een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid over de gehele wereld. Doordat glaucoom de oogzenuw treft, kan er in het ergste geval kokerzicht overblijven. De schade die ontstaat aan de oogzenuw kan niet ongedaan gemaakt worden. Het is zaak om deze aandoening tijdig op te sporen, zodat een patiënt snel behandelt kan worden.

Bij wie komt het voor?

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij glaucoom. Wanneer glaucoom in de familie voorkomt, vergroot dit de kans. Daarnaast hebben 40 plussers en mensen met een Afrikaanse afkomst een groter risico. 

Hoe ontdek je glaucoom?

Tijdens het beginstadium veroorzaakt glaucoom nauwelijks klachten omdat een beginnende vermindering van het gezichtsveld vaak niet opvalt. Een preventief oogonderzoek helpt met het opsporen van een glaucoom. De netvliescheck van OLA signaleert tijdig glaucoom en helpt een patiënt op weg naar een behandeling. 

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!