wat is maculadegeneratie

Wat is maculadegeneratie?

De macula is het deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor het centrale zicht. Hier bevinden zich hoofdzakelijk lichtgevoelige cellen, oftewel kegeltjes. Naast kegeltjes heeft het netvlies andere lichtgevoelige cellen: de staafjes. De kegeltjes zorgen voor de waarneming van kleuren en van fijne details. Deze staafjes zijn verantwoordelijk voor het waarnemen in het donker. Bij maculadegeneratie zijn deze lichtgevoelige cellen aangetast. 

Symptomen maculadegeneratie? 

Maculadegeneratie, ook wel slijtage of netvliesveroudering, is een oogaandoening waarbij er schade ontstaat aan de achterkant van het oog, het netvlies. Internationaal wordt deze aandoening afgekort met AMD (Age-relaxed Macula Degeneration). Bij degeneratie – achteruitgang – treden er veranderingen op, waarbij het normale functioneren wordt aangetast. Bij patiënten met een degeneratie van de macula, wordt het centrale deel van het netvlies aangetast en kan het gezichtsvermogen sterk afnemen. 

Bij wie komt maculadegeneratie voor?

De meest voorkomende vorm begint vanaf het 50e levensjaar en wordt hierdoor ook wel de leeftijdsgebonden variant genoemd. Naar schatting heeft in de doelgroep van 55 tot 64 jaar, 14% een vorm van maculadegeneratie. Vanaf het 65ste (20%) en 75ste (37%) levensjaar liggen de percentages hoger. Erfelijkheid, overmatig zonlicht en roken zijn andere belangrijke oorzaken. 

Hoe ontdek je maculadegeneratie? 

Maculadegeneratie is een vervelende oogaandoening waarbij het zaak is om vroegtijdig te reageren. Een preventief oogonderzoek helpt met het opsporen van maculadegeneratie . De netvliescheck van OLA signaleert tijdig maculadegeneratie en helpt een patiënt op weg naar een behandeling. 

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!