Optometric Leisure Association ontwikkelt innovatieve AI-oplossing

Vanaf Aruba werkt Jurgen Kuiterman, eigenaar van Optometric Leisure Association (OLA), hard aan de integratie van Artificial Intelligence (AI) in zijn samenwerkingsplatform. Met behulp van de nieuwe technologie wil OLA de efficiëntie en productie verhogen. “Door het gebruik van AI verruimen we het aantal screeningsmomenten”, zegt Kuiterman.

Torenhoge palmbomen, hagelwitte stranden en snijdende wind; Hadicurari Beach op Aruba is een bedevaartsoord voor elke kitesurfer. Aan de horizon tieren de watersporters er welig. Vandaag is de vierde dag van het vijfdaagse kite-evenement HighWinds. De toegestroomde toeschouwers klappen koortsachtig hun handen stuk. Op de achtergrond klinkt Bob Marley.

Iets verderop, op de parkeerplaats, rommelt Kuiterman in zijn auto. De entrepreneur achter OLA is met zijn familie neergestreken op het Antilliaanse eiland om zijn bedrijf op afstand te bestieren én om zijn favoriete hobby uit te voeren. “HighWinds is voor mij nu het hoogtepunt van het jaar”. Jurgen doet voor het eerst mee. Kiten is voor hem een uitlaatklep. “Het is heerlijk om uit te kunnen waaien na een werkdag”.

Preventief oogonderzoek

OLA is de schakel tussen de opticien en goede oogzorg. Door bij opticiens oogonderzoeken uit te voeren, die te beoordelen en, waar nodig, door te verwijzen naar een oogarts, signaleert hij tijdig oogaandoeningen. “Veel opticiens sturen nu nog op basis van een klacht een klant door. Wij voeren samen met meer dan 50 opticiens een preventief oogonderzoek uit, waarbij we een klant doorsturen op basis van een diagnose”, zegt Kuiterman leunend tegen zijn huurauto.

Bij de wedstrijdleiding wappert een OLA-vlag vier in de wind. Volgens goed gebruik sponsort OLA het evenement. “Dit evenement is een geweldige kans om te laten zien wat er mogelijk is op het water en om tegelijkertijd bewustzijn te creëren voor het werk van OLA. Ook op Aruba voer ik oogonderzoeken uit. Tot mijn eigen verbazing komen er hier relatief veel oogziektes voorbij. Voor mij was dit een reden om aandacht te creëren voor het oog op het eiland”.

En dat is hard nodig, denkt Kuiterman. De ondernemer verwacht dat de vraag naar specialistische oogzorg alleen maar zal toenemen. Volgens hem heeft dat te maken met de vergrijzing. “Het probleem waar we tegenaan lopen is dat er meer vraag naar specialistische oogzorg is dan aanbod. Hierdoor zijn de wachttijden in Nederland voor oogartsen veel te lang, 4 maanden plus is heel gewoon. Dat kan te laat zijn voor sommige mensen”.

Toegankelijke oogzorg

De oplossing? Technologie, denkt de gepassioneerde optometrist. Door AI in te zetten, hoopt hij impact te maken in de wereld van oogzorg, zowel op Aruba, waar hij zijn eerste internationale klant heeft, als in Nederland. “Technologie heeft de kracht om levens te veranderen. Met OLA willen we oogzorg toegankelijker en effectiever maken voor iedereen. Onze nieuwe AI-technologie spoort oogziektes in een vroeg stadium op, waardoor mensen de behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben, voordat het te laat is”.

De geavanceerde AI-screeningtechnologie analyseert beelden van de binnenkant van het oog. Netvliesfoto’s worden binnen 3 minuten vergeleken met meer dan 4 miljoen andere netvliesfoto’s. Op basis van de database detecteert AI 35 afwijkingen en maakt het een inschatting van de status. “Ons AI-model is gestoeld op duizenden netvliesfoto’s. Ze herkennen patronen die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn. Dit helpt om sneller en nauwkeuriger diagnoses te stellen”.

Glaucoom, cataract, maculadegeneratie, puckers; AI kan de aandoeningen in een handomdraai detecteren. “Door vroegtijdige detectie kunnen deze aandoeningen vaak effectiever behandeld worden, wat de kans op behoud van het gezichtsvermogen vergroot”. Samen met Patrick Wieland van Patrick Voor Ogen startte OLA een pilot. De eerste resultaten zijn veelbelovend. “AI komt met afwijkingen, terwijl er nog geen klachten zijn. Situaties die anders niet naar voren komen”.

Ondertussen lopen we het strand op. Kuiterman heeft zijn kitesurftas, met de afmetingen van een duivenhok, uit zijn auto gefrummeld. “Ik heb honderden uren op het water doorgebracht om deze sport goed te kunnen beoefenen. Kitesurfen heeft mij veel geleerd over doorzettingsvermogen”. Een competentie die hard nodig is als ondernemer. Zeker als je iets nieuws wil proberen, zegt hij. “Voordat we de AI-technologie op de markt brengen, moeten we er zeker van zijn dat het goed werkt. Daar gaat een hoop tijd in zitten”.

97,6 procent nauwkeurigheidsgraad

Zoals met het vullen van de database, waarmee de software aandoeningen herkent. “We hadden verschillende foto’s van bijvoorbeeld papiloedeem, glaucoom, DRP, MD, etc nodig. Die zijn verkregen uit ziekenhuizen over de hele wereld. De software heeft alle ziektebeelden moeten leren herkennen, waarna het uitvoerig getest en bovenal gefinetuned is. Inmiddels heeft de technologie een nauwkeurigheidsgraad van 97,6 procent op het detecteren van 35 netvlies afijkingen. We willen deze technologie vanaf september beschikbaar stellen voor onze klanten”.

Even later staat Jurgen op het strand driftig zijn kitesurfvlieger op te pompen. “24 knopen”, brult hij naar een bevriende kiter die klaarstaat om het water in te gaan. De man steekt een triomfantelijk duimpje op. “Kitesurfen leert mij tevens om vooruitstrevend te zijn”, vertelt hij met een rood aangelopen hoofd. “De sport is in de loop der jaren flink doorontwikkeld. Deze vlieger is bijvoorbeeld een oudje, maar vandaag de dag worden ze gemaakt van superlicht materiaal. Door te blijven innoveren, wil ik groeien met mijn eigen bedrijf”.

Even later staat de ondernemer – getooid in een wedstrijdhesje – klaar om met zijn kite het water in te gaan. Voordat hij zich laat meevoeren door de wind, doet hij nog een voorspelling. “Wij willen nu met AI pionieren. Over 10 jaar zal het een onmisbare tool zijn voor heel de oogzorg”.

 

OLA maakt winstgevende optometrische oogzorg mogelijk

In 2021 startte OLA een nieuw opleidingsplatform. Het doel? Iedere optiekwinkel de mogelijkheid bieden om winstgevende optometrische oogzorg aan te bieden. Hoog tijd om eens contact op te nemen met de oprichter, Jurgen Kuiterman

Brillen verkopen zichzelf, luidt een oude optiekwet. “Een leugen”, zegt Jurgen Kuiterman gewichtig. Ondertussen vouwt de jonge ondernemer een das onder zijn keurig afgesneden maatpak. “Dit moet straks netjes ”, zegt hij tegen niemand in het bijzonder. We staan in zijn tot kantoor vermomde zeilboot, binnen de haven van Terschelling. Het festival Oerol is al dagen in volle gang. Waar het halve eiland getooid is in een Hawaiiaans bloesje, op teenslippers loopt of een hoedje van stro draagt, lijkt Jurgen weggelopen uit een aflevering van Suits. “Klanten bezoek ik het hele jaar door. Dus ook tijdens Oerol”, aldus de ondernemer. 

 

Oogzorg vermarkten

De CVO van OLA is met zijn gezin begonnen aan een zeilavontuur. Dit weerhoudde hem niet om een opleidingsinstutuut te beginnen. Hoe runt hij het opleidingsplatform tijdens zijn zeiltocht? “Doordat wij momenteel enkel nog in en om Nederland varen, is een haven met goed internet makkelijk te bereiken”, vertelt Jurgen kalmpjes in zijn schip. Met een stofkam doorzoekt hij de Nederlandse optiekbranche, op zoek naar nieuwe samenwerkingen én nieuwe uitdagingen. ”Als optometrist werk ik op afstand samen met optiekwinkels door het hele land. Tijdens mijn werkzaamheden ontdekte ik dat er vraag was naar een goede basis om oogzorg te vermarkten. Dit werkte ik verder uit. Zo is de OLA-academy tot stand gekomen.”

Terwijl zijn boot rustig heen en weer wiebelt op de minimale deining van de Waddenzee, vertelt Jurgen over het opleidingsprogramma. “Bij veel optiekbedrijven zien we dat vakmensen in de praktijk volledig gericht zijn op het verkopen van een geschikte kijkoplossing. Hierbij wordt soms volledig voorbijgegaan aan alle extra handelingen om tot een uiteindelijke verkoop te komen. Iets dat een directe afbreuk doet aan de winst. Het verkopen van kijkoplossingen, in de vorm van brillen en/of contactlenzen, is dagelijkse kost. Het onderzoeken van het oog, op zowel sterkte als gezondheid, wordt veelal niet als een product gezien. Door op een andere manier te denken, verdient de tijd in iedere meetruimte zichzelf terug. Binnen de OLA academy behandelen we verschillende onderwerpen om dit voor iedereen mogelijk te maken.’’

Kijkoplossing

Nadat Jurgen zijn stropdas geroutineerd om zijn nek heeft geknoopt, wandelen we naar een optiek in West-Terschelling, een klant van OLA. Onderweg vallen de vele brildragers op. “Wist je dat er 9 miljoen bril- of contactlensdragers zijn in Nederland? Zo’n 6 op de 10 Nederlanders dus”, somt Jurgen ogenschijnlijk moeiteloos op. Hij vervolgt zijn verhaal. “Uit ervaring weet ik dat opticiens te veel cadeau geven, voordat er betaald wordt voor een kijkoplossing. Een volledig onderzoek naar de sterkte kost al snel twintig minuten. En dan is er nog niet eens gekeken naar de gezondheid van de ogen. Die tijd weegt niet op tegen de kosten.”

Volgens Jurgen blijkt het inhuren van een optometrist in een winkel veelal niet rendabel. De oplossing? Opticiens die deelnemen aan de OLA-academy leren hun tijd beter te vermarkten. “De opgedane kennis is direct de volgende dag toepasbaar in de praktijk, zonder extra kosten. Het is slechts een andere manier van denken, waardoor er naast een kijkoplossing, ook direct een kijkgarantie verkocht kan worden.” Dit klinkt als een logisch idee? “Ja, dat is het ook. Toch blijken dure optometristen binnen een bepaalde structuur te zijn vastgeroest, waardoor hun tijd in de meetruimte niet wordt terugverdient.’’

Sales, aftersales en onderzoek

We zijn aangekomen bij Jaap Kuiper Optiek in West-Terschelling, echter blijkt dat wij niet de enige zijn met de gedachte om deze handelszaak te bezoeken. Jurgen zwaait vriendelijk en loopt direct weer aan de toegangsdeur voorbij. “De klant is koning en zo te zien heeft Jaap daar momenteel zijn handen vol aan.” Jurgen vertelt dat hij zich constant probeert te verplaatsen in de optiek ondernemer en verrassend wil blijven met vernieuwende ideeën. “Naast mijn werkzaamheden als optometrist op afstand voor OLA en het overbrengen van kennis tijdens masterclasses binnen de OLA-academy, freelance ikzelf ook als optometrist voor verschillende ziekenhuizen. Hier tref ik dagelijks doorverwijzingen vanuit de eerste lijn, die niet thuishoren binnen het spreekuur van de tweede lijn. Deze casussen vertaal ik tot lesstof, welke worden toegepast binnen de OLA-academy. Zo zorg ik er als optometrist voor dat er een betere doorstroming ontstaat en we gezamenlijk de tweede lijn kunnen ontzorgen.”

We strijken neer op een terras om het gesprek te hervatten. “Wanneer je kiest voor een masterclass binnen de OLA-academy, dan draait het altijd om commercie. Ook als er gekozen wordt voor een onderwerp met een stevige oogheelkundige achtergrond. Deelnemers moeten inzien dat onderzoekers earners zijn en geen burners. Om dit van het begin tot het einde te laten slagen, hebben we modulen op het gebied van sales, aftersales en onderzoek.” 

Voordat Jurgen het feestgedruis op Oerol induikt, pocht hij nog snel even over het succes van de academy. Naar eigen zeggen kent de OLA-academy een vliegende start als opleidingsplatform. “Momenteel hebben we al meer dan 30 winkels mogen trainen en daar zijn we ontzettend blij mee. De eerste modulen werden zeer positief ontvangen. Bij onze klanten zien we dan direct resultaat. Na een masterclass worden er namelijk direct meer onderzoeken aangeboden voor de optometrist op afstand. Indirect zorgt dit er dan weer voor dat de tijd in de meetruimte wordt verkocht aan de consument: een win-win situatie.”

Wilt u meer weten over de OLA-academy of zelf een masterclass bijwonen? Neem dan contact op met Jurgen via info@ola-check.nl.

KADER

De ‘OLA-academy’ is het evangelie van optometrist Jurgen Kuiterman, die ooit zelf begon als opticien in Sneek. Via diverse optiekzaken, een commerciële functie bij een glasleverancier, ziekenhuizen en een optometrieopleiding op het HU, is hij naast optometrist op afstand, in 2021 een zijweg ingeslagen. Met het verfrissende idee om elke optiekwinkel winstgevend te maken op het gebied van optometrische oogzorg, heeft het jonge bedrijf de oogwereld wakker geschud. 

Helpt ananas tegen mouche volantes?

Ze worden Mouches volantes genoemd in het Frans of “vliegende vliegjes”. In het Engels worden ze floaters genoemd en in Nederland spreken we over vitreous troebelingen. Donkere zwevende vlekken in het oog die met de jaren kunnen ontstaan. Sommigen vinden ze erg hinderlijk en hierdoor willen onze cliënten weten of er behandelingsmogelijkheden zijn. Daarom verwijzen we regelmatig naar een Taiwanese & Ierse studie, waarin wordt beweerd dat regelmatige consumptie van ananas aanzienlijk kan helpen tegen mouches volantes.

Glasvocht is een soort gel die de ruimte tussen de lens en het netvlies van het oog vult. “Bij het ouder worden vervloeit deze gel geleidelijk, waardoor er troebelingen in ontstaan die een schaduw op het netvlies kunnen geven. Dat veroorzaakt die zwevende vlekjes.” Onder vrijwilligers in een Taiwanese studie die drie maanden lang één tot drie stukjes ananas per dag hadden gegeten, meldden velen dat de vlekken waren verminderd of zelfs verdwenen. Hoe groter de portie ananas, hoe beter het resultaat: floaters werden met 70 procent verminderd bij proefpersonen die drie stukken aten.

Wetenschappers verklaren dit met ananas-antioxidanten en enzymen. Eerdere studies hebben al aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen, zoals antioxidanten, een positief effect kunnen hebben op de veroudering van het netvlies en de lens. Hoewel de Taiwanese studie wetenschappelijk niet optimaal was opgezet, blijken in de Ierse studie bepaalde nutriënten invloed te hebben op de glasvochttroebelingen. Het zou mooi zijn als we met een dieet de mouches volantes kunnen verminderen en operaties kunnen voorkomen. Echter om deze uitspraak nu te maken is er nog wel meer onderzoek nodig.”

Het gebruik van een optometrist in de eerste lijn kan ongeveer 750.000 huisartsbezoeken per jaar besparen. Daarom biedt OLA optometrie op afstand aan.

Het plaatsen van een optometrist in de eerste lijn vereist voldoende vaardigheid en betaling door de consument voor de tijd doorgebracht in de onderzoeksruimte. Vanuit deze knelpunten en het belang van vroegtijdige diagnose biedt OLA optometrie op afstand aan, waarbij de toestand van het oog op een laagdrempelige manier wordt onderzocht tijdens een uitgebreid oogonderzoek. Kijkend naar de toekomst, zou tele-optometrie kunnen leiden tot waardevolle verbeteringen in de kwaliteit van oogzorg, zegt OLA. Een volledige oogheelkundig onderzoek in OLA-winkels kost 79,50 euro. Dit onderzoek staat los van de reguliere oogmeting. Optometrie op afstand is inmiddels geïmplementeerd in 41 winkels in Nederland. Naar verwachting bieden alle optiekwinkels vanaf najaar 2026 tele-optometrie aan.

Optometric Leisure Association groeit als kool: 50 blije collega’s

Jurgen Kuiterman (38) had nooit de drive om voor zichzelf te beginnen. Toch startte hij in september 2019 de Optometric Leisure Association (OLA). Een combinatie van oogzorg, ondernemen en het herinrichten van eerstelijns oogzorg structuren. Nu, drie jaar later, werkt hij samen met tientallen optiekzaken.

Voordat Jurgen zijn eigen bedrijf begon, werkte hij als manager professional services in de oogheelkundige branche. Na verschillende loopbaantrajecten binnen de oogzorg vielen voor hem de puzzelstukjes ineens in elkaar. Een gesprek met de geestelijke vader van OLA. 

Jurgen, vertel eens, wat doe jij nu precies?

“Ik werk als oogheelkundig consultant. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om structuren binnen optiekzaken op basis van optometrische richtlijnen opnieuw in te richten. Binnen de eerstelijns oogzorg transformeer ik de winkel tot een optometrie praktijk en geef ik commerciële oogheelkundige trainingen. Het gaat om de verbinding tussen optiek en optometrie die het voor mij zo interessant maakt. Middels mijn onderneming ontstaat er voor de optiek een uitbreiding op het bestaande dienstenpakket op het gebied van oogzorg. Waarbij er voor mij juist ook heel erg praktische casussen overblijven om mijn optometrische brein te blijven prikkelen. Het proces van de transitie tot een optometrische praktijk vind ik het leukste en is voor mijn samenwerkingsrelaties super eenvoudig. Zo begint het bijvoorbeeld altijd bij een andere manier van denken voor de aanwezige specialisten. Uiteindelijk geven al mijn klanten aan dat ze het ontzettend leuk vinden om, naast het modieuze aspect, meer op het medische vlak bezig te zijn.”

Hoe is de start van je bedrijf verlopen?

”Wat ik nu doe, deed ik in zekere zin al jaren voor een bevriende optiek ondernemer. Op een zeker moment kwam ik bij hem in de winkel. Toen vertelde hij mij dat zijn eigen optometrist was opgestapt. Het gat dat achterbleef zag hij als een struikelblok om zijn klanten goed van dienst te zijn. Na een avond brainstormen bedacht ik een structuur om op afstand zijn optometrist te kunnen vervangen. Het uitrollen van een nieuwe structuur en het opleiden van het aanwezige winkelpersoneel vond ik toen zo leuk, dat ik die manier van werken ben gaan uitrollen voor iedereen die maar met mij wil samenwerken. 

Na het opbouwen van een flinke buffer, besloot ik in het diepe te springen en mijn baan op te zeggen. Direct verhuisde ik naar Azië om ervoor te zorgen dat mijn spaargeld meer waard zou zijn, zodat ik het langer uit kon houden als start-up. De rest is eigenlijk geleidelijk verlopen. Mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel maakte mijn onderneming officieel. Daarvoor voerde ik soortgelijke werkzaamheden uit als vriendendienst. Gelukkig brengt het mij nu nog veel meer voldoening als ondernemer. In het begin ben ik heel veel bezig geweest met het bouwen van een website. Ik ben ontzettend perfectionistisch en wilde echt iets neerzetten met een medische look en feel. Vandaag de dag loggen er meer dan 20 optiekzaken per week in om oogheelkundige werkzaamheden met mij te verrichten. Volgens mij mag ik inmiddels wel zeggen dat het bedrijf goed loopt.”

Hoe heb je je voorbereid op het starten van je eigen bedrijf?

“Mijn baan in loondienst is een goede leerschool voor me geweest, daar heb ik ontzettend veel kunnen leren en nuttige ervaringen opgedaan. Verder heb ik veel research gedaan. Er ging veel tijd zitten in het maken van mijn ondernemingsplan, waar ik veel aan heb gehad. Vooral om mezelf als ondernemer te ontdekken. Het maken van zo’n document is namelijk een ontdekkingsreis, waarbij je over van alles en nog wat na gaat denken: wie ben ik, wat wil ik en, bovenal, waarom wil ik dit? Toen ik dat op papier had, ben ik begonnen met het focussen op mijn doelgroep. Vanaf dat moment was het eigenlijk gewoon bellen, bellen, bellen en nog meer bellen. Om afwisseling te creëren ging ik ook mailen, mailen, mailen en nog meer mailen. Door een paar keer goed op mn bek te gaan, kwam ik er vanzelf achter wat beter moest. Indien ik iets niet wist, viel ik terug op mijn netwerk en dat doe ik eigenlijk nog steeds.”

Hoe vind je klanten als startende ondernemer?

“Ik heb lang in een commerciële rol gezeten en bouwde zo een netwerk op binnen de optiekbranche. Tevens keek ik veel mee bij de salesafdeling van mijn laatste werkgever. In de dode uurtjes in de auto voerde ik graag gesprekken met collega’s uit de buitendienst. Als er successen werden behaald, wilde ik weten hoe ze het hadden aangepakt en wat de juiste route naar het succes was. Daar heb ik nog steeds profijt van. Mede hierdoor ben ik van mening dat de sales mij goed afgaat. Zonder een goede website was dit mij niet gelukt – dit vind ik erg belangrijk.”

Wat zijn je ambities en toekomstplannen?

“Ik wil mijn bedrijf naar een hoger plan tillen. Momenteel heb ik een hele mooie club professionals binnen verschillende optiekzaken om mij heen verzameld. De volgende stap zit hem in het verder professionaliseren van onze samenwerking. Ook sta ik nog steeds open voor groei, want graag zou ik op nog veel meer locaties willen functioneren als optometrist. Als teamspeler ben ik van mening dat je elkaar kunt versterken door samen te werken. Hierdoor ga ik mij de komende tijd volledig richten op het uitbreiden van kennis. Zo zou ik graag nog een optometrist willen aannemen en samenwerken met specialisten binnen de tweedelijns oogzorg. De juiste personen hiervoor heb ik al een tijdje in het vizier.”

Tot slot sluit ik graag af met de vraag hoe je ideale wereld eruit ziet binnen je onderneming? 

“Goede vraag. Toch geef ik liever antwoord op deze vraag vanuit het perspectief buiten mijn onderneming. Ik zie het als mijn taak om nog meer ogen te screenen, zodat er minder slechtziendheid voorkomt. Juist ook zonder directe zorgvraag of klacht. In de toekomst moet er nog meer voorkomen worden dan genezen. Hierin ligt volgens mij echt een gouden rol voor de opticien. Daarnaast wil ik er, middels de locaties met wie ik mag samenwerken, aan bijdragen om de druk op de tweedelijns oogzorg te verminderen. Via een bevriende oogarts kreeg ik onlangs te horen dat 70% van zijn werkzaamheden niet thuishoort binnen zijn spreekuur. Middels Optometric Leisure Association hoop ik die 70% te verplaatsen richting de eerstelijns oogzorg. Gewoon bij een leuke optiek, waar het thuishoort.”  

OLA helpt optiek Wesselerbrink met financiering funduscamera

De aanschaf van een funduscamera kan een ingrijpende uitgave zijn voor een winkel. OLA helpt ondernemers door de camera voor te financieren. Zo kunnen ook opticiens met een kleine portemonnee oogzorg aanbieden. “Als je zo’n uitgave kan spreiden, is dat ontzettend prettig voor je cashflow”, vertelt Tom Hekelbeeke van Wesselerbrink optiek.  

 

In het knusse winkelcentrum Wesselerbrink in Enschede Zuid bestiert de familie Hekelbeeke al 46 jaar lang de optiekzaak Wesselerbrink. Na twee generaties runt inmiddels de jongste telg uit de familie de winkel: Tom Hekelbeeke. In 2003 begon hij als hulp, zag met ogen op steeltjes hoe afwisselend de dagen waren en werd op slag verliefd. Zijn belangrijkste mantra? Scherp zicht is belangrijk. 

 

“Mijn opa werkte vroeger bij het ziekenfonds en was onder andere verantwoordelijk voor de optiekwinkels”, opent Hekelbeeke het gesprek. “Mijn moeder was destijds winkeldame en leerde zo mijn vader kennen. Op een zeker moment werden de optiekwinkels losgekoppeld van het ziekenfonds. Toen heeft mijn vader de winkel officieel overgenomen.”

 

Oogzorg

Hekelbeeke heeft een aangeboren talent om zijn brillen en contactlenzen met deskundig advies én een lach te verkopen. Toch miste hij iets. “We boden nog geen oogzorg aan. Een optometrist In dienst is te duur. Je weet nooit wanneer er iemand binnenkomt die mogelijk oogzorg nodig heeft. Dan zou die persoon weer terug moeten komen voor een afspraak.” 

 

Steeds vaker peinsde Hekelbeeke over het inhuren van een optometrist. Totdat Jurgen Kuiterman van OLA afgelopen zomer plots de winkel binnenliep. Kuiterman bleek een vriendelijke bonenstaak. Hij kwam met een voorstel. “Kuiterman wilde graag een demonstratie geven van zijn funduscamera en bijbehorende software. Dat leek mij een goed idee. Bij de demonstratie kwam het gemak van het nemen van een foto, de beoordeling en de reactietijd goed naar voren; dat maakte indruk.”

 

Funduscamera

Na de demonstratie sloten de twee een principe akkoord. Hekelbeeke hikte echter tegen de prijs van de funduscamera aan. “Zo’n camera is een flinke uitgave. We kwamen al snel overeen om de betaling te spreiden. Binnen vier termijnen betalen we de camera terug.” 

 

Ondertussen draait het systeem al enige maanden. Tot zijn eigen opluchting is Hekelbeeke nog geen ernstige oogaandoeningen tegengekomen. “OLA reageert snel. Soms als de klant nog in de winkel is. Vooralsnog zijn de onderzoeken preventief geweest. Er komen mensen langs met familiaire aandoeningen. Dan krijgen ze te horen dat er niks aan de hand is. Een klant stelt dat op prijs.”Een trillend ooglid: hierdoor komt het en dit kun je doen…..

Soms is het een paar maanden weg, en dan opeens gebeurt het een week lang bijna elke dag: je oogleden gaan verkrampen en dat wil je niet. Ook omdat het vaak terugkeert, vooral omdat het volledig buiten je controle lijkt te zijn. Of… kun je zelf iets doen?

 

Dit is wat er gebeurt als het ooglid trilt

Artsen zijn zich dan ook goed bewust van de bron van dergelijke klachten: “Twitching van het ooglid is meestal een ongevaarlijke aandoening die vooral optreedt in situaties van vermoeidheid en stress. Als u niet goed slaapt, zijn uw ogen meestal droger. Dit kan leiden tot een verhoogd ooglid spierspanning. Het kan ook worden veroorzaakt door constant naar een scherm te kijken. Als je veel tijd achter een scherm doorbrengt, slaap je slechter, word je ook vermoeider en worden je ogen aangetast. “Ook het consumeren van veel cafeïne en/of alcohol kan ooglidtrillingen veroorzaken, en later kan vermoeidheid een rol spelen, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Ook kunnen zeldzame zaken als allergieën of zwangerschap soms een rol spelen.”

 

Dit kun je doen aan trillende oogleden

Daarom is het trillen van de oogleden meestal gerelateerd aan onderliggende factoren zoals uw levensstijl of stress. Heb je er een tijdje last van gehad? Dan kun je op deze manier van je trillende oogleden afkomen, of het later vermijden: Verminder de inname van alcohol en koffie. Zorg ervoor dat je meer rust en slaap in je leven opneemt. Mediteer en beweeg bijvoorbeeld om fysieke stress te verminderen en zorg voor voldoende slaap. Merk je dat je vooral last hebt van droge ogen? Gebruik dan conserveermiddelvrije oogdruppels. Uw arts kan deze druppels voorschrijven, of u kunt ze online kopen. Als je blijft lijden en alles probeert, kun je ook Botox krijgen, dat overactieve zenuwtakken uitschakelt.

 

Is het trillen van het ooglid gerelateerd aan vitaminegebrek?

Soms wordt gedacht dat magnesium- of vitaminetekorten, zoals vitamine B12, ook aanwezig kunnen zijn. “Niet alle mensen met trillende oogleden hebben het. Ook komen lagere magnesiumspiegels over het algemeen vaker voor bij een subgroep van mensen met ernstige vermoeidheid. Het kan dus gerelateerd zijn, maar het zal geen één-op-één relatie zijn.

 

Nu zou je je zorgen moeten gaan maken!

Hoewel ooglidtrillingen bijna altijd ongevaarlijk zijn, kan er meer aan de hand zijn. Volgens oogartsen komt dit echter alleen voor als je oogleden bijvoorbeeld al langer dan twee maanden trillen, als je hevige trillingen in beide oogleden hebt, of als je naast trillingen ook ander ongemak hebt. “Zijn de bevingen echt hevig en aanhoudend? Dan is het verstandig om naar een arts te gaan. Als je huisarts het niet vertrouwd, dan kan die je specifiek doorverwijzen naar een oogarts of neuroloog.

Het gebruik van voedingssupplementen speelt een belangrijke rol in het maculadegeneratieproces.

In de Verenigde Staten begon in 1992 een langdurige en uitgebreide studie over dit onderwerp. De resultaten werden in 2001 gepubliceerd. De studie werd uitgevoerd door de Amerikaanse gezondheidsinstantie “NEI” of het National Eye Institute. In 2006 is een vervolgonderzoek opgezet en in 2013 zijn de resultaten gepubliceerd. Dit vervolgonderzoek suggereert dat voedingssupplementen een positief effect hebben op maculadegeneratie. De officiële naam van het onderzoek is AREDS (Age Related Eye Disease Study)

Wat maakt deze studie zo belangrijk?

Dit is een zeer grote studie met veel deelnemers uit verschillende ziekenhuizen in de Verenigde Staten. Hoe groter de onderzoeksgroep, hoe kleiner de kans dat de resultaten “toevallig” zijn. In AREDS 1 en AREDS 2 werden meer dan 10.000 MD-patiënten gedurende langere tijd gevolgd (bijv. in Areds 2, 5 jaar). Op deze manier kunnen onderzoekers een goed beeld krijgen van het verloop van de ziekte. De bevindingen suggereren dat het gebruik van voedingssupplementen bij maculadegeneratie zinvol is.

Supplementen moeten echter meerdere ingrediënten bevatten. Het is dus niet “zomaar een multivitamine”. Het is wetenschappelijk bewezen dat het nutteloos is om 1 of 2 ingrediënten uit een AREDS-formule te halen. De kracht zit in de synergie van de volgende formules.

500 mg Vitamine C
400 IE Vitamine E  (IE = Internationale Eenheden)
80 mg Zink oxide (later verlaagd naar 25 mg)
2 mg Koper
10 mg Luteine
2 mg Zeaxanthine

Voedingssupplementen die deze ingrediënten bevatten, zijn effectief gebleken, zoals blijkt uit de AREDS 2-studie. Dit betekent overigens niet dat supplementen met minder stoffen niet werken, het is alleen niet bewezen door de AREDS 2-studie. voedingssupplementen die aan deze eisen voldoen kunt u bij ons bestellen.

Er zijn veel producten op de markt die niet alle ingrediënten van AREDS2 bevatten. Er zijn zelfs leveranciers die bijna 900 euro per jaar vragen voor producten die bijna geen ingrediënten uit de AREDS2-studie bevatten. Hoewel is aangetoond dat AREDS2 maculadegeneratie helpt vertragen.

Wij gaan voor verantwoorde en adequate zorg bij maculadegeneratie.

Jaarlijks wordt bij 14.000 Nederlanders van 55 jaar en ouder leeftijdsgebonden maculaire degeneratie vastgesteld en door de vergrijzing neemt dit aantal toe. Volgens het National Institute of Health Care zijn er veel voordelen voor patiënten, zoals leefstijladviezen en snellere verwijzingen.

Het rapport van het Institute for Healthcare Research, “Improving Signaling Macular Degeneration”, bevat verschillende verbeteringsprotocollen voor het bieden van passende zorg voor mensen met de oogziekte macula degeneratie. Naast een snellere diagnose en behandeling, benadrukt het rapport de preventie of verergering van maculaire degeneratie door middel van aanbevelingen voor levensstijl. Patiënteninformatie moet mensen informeren over het verband tussen macula degeneratie en roken, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding en verminderde lichamelijke activiteit, en hen helpen om hun levensstijl aan te passen. Het Zorginstituut werkt nauw samen met patiëntenverenigingen, oogartsen, huisartsen, optometristen, physician assistants, revalidatieartsen, apothekers, verpleegkundigen en zorgverzekeraars om verbeterrapporten en verbeterprotocollen op te stellen.

Lange wachtlijsten en laat doorverwijzen

Volgens het Zorginstituut kunnen oogaandoeningen in een vroeg stadium worden opgespoord en kunnen onze optometristen daarbij helpen. Helaas worden vroege tekenen van de ziekte niet altijd herkend door zorgverleners. Daarom krijgen patiënten vaak geen dringende indicaties voor maculaire degeneratie. Wachtlijsten van ziekenhuizen kunnen voor verdere vertragingen zorgen. Daarom lopen patiënten het risico op verdere verslechtering van het gezichtsvermogen voordat een diagnose wordt gesteld en de behandeling wordt gestart. Uit het rapport blijkt ook dat de aanpak van elk ziekenhuis anders kan zijn. Er zijn soms onnodige diagnoses, schrijft het Zorginstituut, en er zijn verschillen in behandeling, vooral in de keuze van medicijnen en hoe vaak en hoe vaak patiënten injecties krijgen.

Samen voor passende zorg

Kennisuitwisseling tussen zorgverleners moet leiden tot betere richtlijnen, zodat oogaandoeningen sneller kunnen worden gesignaleerd en verwijzingen eerder kunnen plaatsvinden. Oogartsen gaan duidelijker (in hun richtlijnen) bepalen welke diagnostiek wanneer nodig is en bekijken hoe het traject van diagnose naar behandeling anders kan worden ingericht om wachttijden te verkorten. Daarnaast hopen oogartsen bestaande verschillen in voorschriften en injectables te onderzoeken om de behandelresultaten verder te verbeteren. Patiëntenvoorlichting en gezamenlijke besluitvorming moeten ervoor zorgen dat passende zorg aan patiënten kan worden verleend. Er komt meer aandacht voor begeleiding en herstel. Alle verbeterprotocollen worden nu ontwikkeld door de betrokken zorgverleners en patiëntenverenigingen. Zorginstituut bewaakt de voortgang.

Bewustwording vergroten

Door een vergrijzende bevolking zal het aantal mensen met maculaire degeneratie toenemen. Bewustwording is belangrijk voor mensen met maculaire degeneratie om te begrijpen dat dit een ernstige oogaandoening is die zelfs een enorme impact op het leven kan hebben. Naast het feit dat we ouder worden, willen mensen ook zo lang mogelijk de regie over hun leven in handen hebben. Maculadegeneratie voorkomen door een gezonde levensstijl is natuurlijk het beste, en wanneer MD optreedt, is een snelle behandeling essentieel. Onze optometristen kunnen uitstekende ondersteuning bieden bij de eerstelijns oogzorg, zoals het geven van voorlichting en het diagnosticeren van patiënten met maculaire degeneratie. Onder andere het tijdig doorverwijzen van patiënten met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie middels verwijsafspraken”.

Wat de optometrist van OLA zoal kan betekenen voor de optiek..

Wat is optometrie?

Optometrie (letterlijk oogmeetkunde) is de wetenschap waarbij, met behulp van metingen, afwijkingen aan de ogen geconstateerd worden. Een eerstelijns optometrist onderscheidt zich van een opticien, doordat hij naast het aanmeten van een bril of contactlenzen, ook de beoordeling van de gezondheid van het oog verzorgt. Een eerstelijns optometrist kan complexe klachten diagnosticeren en behandelen. Op deze manier vervult hij de rol tussen huis- en oogarts. 

Wat doet een optometrist van OLA?

Er zijn verschillende optometrische onderzoeken waarmee de functies van het visuele systeem onderzocht wordt en eventuele bijbehorende systemische factoren opgespoord worden. Aan de hand van de anamnese + zorgvraag, stelt de optometrist vast welke onderzoeken nodig zijn. Denk aan:

 • Visus en contrastgevoeligheid
 • Refractie
 • Binoculair zien en oogbewegingen 
 • Gezichtsvelden, kleurenzien en pupilreacties
 • Oculaire adnexa
 • Voor- en achtersegment, oculaire media

Hoe wordt kwaliteit gewaarborgd?

Onze optometristen zijn met hun beroep opgenomen in art 34 van de wet BIG, wat inhoudt dat zij een wettelijk beschermde opleidingstitel hebben. De kwaliteit van de zorg geleverd door een optometrist wordt gewaarborgd door kwaliteitsregistratie in het kwaliteitsregister Paramedici. Op deze manier tonen onze optometristen aan dat ze voldoen aan de opleidingseisen, periodieke bijscholing volgen, werken volgens de richtlijnen en zich inzetten voor het verbeteren van de optometrische zorg.

Een kwaliteitsgeregistreerde optometrist van OLA vinden?

Kwaliteitsgeregistreerde optometristen zijn te vinden via het kwaliteitsregister paramedici. Zie hiervoor de volgende website: https://www.kwaliteitsregisterparamedici.nl/raadplegenregister/default.aspx

Wanneer kun je het beste van onze diensten gebruikmaken?

In de volgende situaties kan naar onze optometrist verwezen worden:

 • Complexe refractieafwijkingen (bij kinderen vanaf 8 jaar)
 • Geleidelijke visusdaling
 • Droge ogen, zandgevoel, vermoeide ogen
 • Verhoogde oogdruk
 • Screening bij bestaande oogafwijkingen
 • Screening bij familiaire oogafwijkingen
 • Screening bij lichamelijke afwijkingen
 • Screening bij familiaire lichamelijke afwijkingen
 • Beoordelen binnenzijde van het oog
 • Periodieke gezondheidsbeoordeling bij 45+

Wil je meer meer informatie over onze optometristen, of samenwerken? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen spoedig contact op.