Wat de optometrist van OLA zoal kan betekenen voor de optiek..

Wat is optometrie?

Optometrie (letterlijk oogmeetkunde) is de wetenschap waarbij, met behulp van metingen, afwijkingen aan de ogen geconstateerd worden. Een eerstelijns optometrist onderscheidt zich van een opticien, doordat hij naast het aanmeten van een bril of contactlenzen, ook de beoordeling van de gezondheid van het oog verzorgt. Een eerstelijns optometrist kan complexe klachten diagnosticeren en behandelen. Op deze manier vervult hij de rol tussen huis- en oogarts. 

Wat doet een optometrist van OLA?

Er zijn verschillende optometrische onderzoeken waarmee de functies van het visuele systeem onderzocht wordt en eventuele bijbehorende systemische factoren opgespoord worden. Aan de hand van de anamnese + zorgvraag, stelt de optometrist vast welke onderzoeken nodig zijn. Denk aan:

 • Visus en contrastgevoeligheid
 • Refractie
 • Binoculair zien en oogbewegingen 
 • Gezichtsvelden, kleurenzien en pupilreacties
 • Oculaire adnexa
 • Voor- en achtersegment, oculaire media

Hoe wordt kwaliteit gewaarborgd?

Onze optometristen zijn met hun beroep opgenomen in art 34 van de wet BIG, wat inhoudt dat zij een wettelijk beschermde opleidingstitel hebben. De kwaliteit van de zorg geleverd door een optometrist wordt gewaarborgd door kwaliteitsregistratie in het kwaliteitsregister Paramedici. Op deze manier tonen onze optometristen aan dat ze voldoen aan de opleidingseisen, periodieke bijscholing volgen, werken volgens de richtlijnen en zich inzetten voor het verbeteren van de optometrische zorg.

Een kwaliteitsgeregistreerde optometrist van OLA vinden?

Kwaliteitsgeregistreerde optometristen zijn te vinden via het kwaliteitsregister paramedici. Zie hiervoor de volgende website: https://www.kwaliteitsregisterparamedici.nl/raadplegenregister/default.aspx

Wanneer kun je het beste van onze diensten gebruikmaken?

In de volgende situaties kan naar onze optometrist verwezen worden:

 • Complexe refractieafwijkingen (bij kinderen vanaf 8 jaar)
 • Geleidelijke visusdaling
 • Droge ogen, zandgevoel, vermoeide ogen
 • Verhoogde oogdruk
 • Screening bij bestaande oogafwijkingen
 • Screening bij familiaire oogafwijkingen
 • Screening bij lichamelijke afwijkingen
 • Screening bij familiaire lichamelijke afwijkingen
 • Beoordelen binnenzijde van het oog
 • Periodieke gezondheidsbeoordeling bij 45+

Wil je meer meer informatie over onze optometristen, of samenwerken? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen spoedig contact op.

You may also like

Leave a comment