Helpt ananas tegen mouche volantes?

Ze worden Mouches volantes genoemd in het Frans of “vliegende vliegjes”. In het Engels worden ze floaters genoemd en in Nederland spreken we over vitreous troebelingen. Donkere zwevende vlekken in het oog die met de jaren kunnen ontstaan. Sommigen vinden ze erg hinderlijk en hierdoor willen onze cliënten weten of er behandelingsmogelijkheden zijn. Daarom verwijzen we regelmatig naar een Taiwanese & Ierse studie, waarin wordt beweerd dat regelmatige consumptie van ananas aanzienlijk kan helpen tegen mouches volantes.

Glasvocht is een soort gel die de ruimte tussen de lens en het netvlies van het oog vult. “Bij het ouder worden vervloeit deze gel geleidelijk, waardoor er troebelingen in ontstaan die een schaduw op het netvlies kunnen geven. Dat veroorzaakt die zwevende vlekjes.” Onder vrijwilligers in een Taiwanese studie die drie maanden lang één tot drie stukjes ananas per dag hadden gegeten, meldden velen dat de vlekken waren verminderd of zelfs verdwenen. Hoe groter de portie ananas, hoe beter het resultaat: floaters werden met 70 procent verminderd bij proefpersonen die drie stukken aten.

Wetenschappers verklaren dit met ananas-antioxidanten en enzymen. Eerdere studies hebben al aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen, zoals antioxidanten, een positief effect kunnen hebben op de veroudering van het netvlies en de lens. Hoewel de Taiwanese studie wetenschappelijk niet optimaal was opgezet, blijken in de Ierse studie bepaalde nutriënten invloed te hebben op de glasvochttroebelingen. Het zou mooi zijn als we met een dieet de mouches volantes kunnen verminderen en operaties kunnen voorkomen. Echter om deze uitspraak nu te maken is er nog wel meer onderzoek nodig.”

You may also like

Leave a comment